INFO MAKANAN

Kebaikan Green Tea

Kenapa Green Tea Istimewa?

Rahsia Green Tea ialah ia kaya dengan catechin polyphenols, khususnya epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG adalah antioksidan yang hebat. Selain dari merencat pertumbuhan sel barah, ia membunuh sel barah tanpa mencederakan tisu sihat. Ia juga berkesan untuk menurunkan aras kolesterol LDL dan rencat pembentukan gumpalan darah tak normal. Thrombosis (pembentukan gumpalan darah tak normal) adalah penyebab utama serangan jantung dan stroke.

Kesemua jenis tea berpunca daripada pokok yang sama iaitu Camellia Sinensis. Kaedah pemprosesan daun yang membeza tiga jenis tea utama: hijau, hitam dan oolong.

Daun Tea yang baru dipetik diwapkan untuk satu tempoh pendek dan proses ini menghalang daun bertukar warna ataupun mengalami penapaian. Selepas penwapan daun ini dikeringkan. Kandungan polyphenols dalam Green Tea tidak terjejas dan menjelaskan kenapa Green Tea lebih bermanfaat berbanding tea lain.

Kebaikan green Tea.

Terdapat 4 jenis utama polyphenol dalam Green tea yang dikenali sebagai catechins.

Antioksidan yang kuat dan telah dibuktikan berupaya melawan virus, melambatkan penuaan dan mempunyai kesan baik keatas kesihatan. Catechin memusnahkan radikal bebas dan mempunyai kesan yang menakjubkan keatas kesihatan seluruh badan.

Radikal bebas adalah molekul yang amat reaktif dan boleh mencederakan badan pada tahap sel dan badan menjadi lemah terhadap barah., penyakit jantung dan banyak lagi penyakit degeneratif.

EGCG adalah antioksidan yang potensi.

Epigallocatechin gallate (EGCG), antioksidan yang terdapat dalam Green Tea adalah 100 kali lebih berkesan berbanding vitamin C dan 25 kali lebih kuat daripada Vitamin E dari segi perlindungan sel dan DNA daripada kerosakan. Antikoksidan ini dianggar 2 kali ganda lebih baik daripada resveratol yang terdapat dalam wine merah.

Kebaikan Istimewa Green Tea

  1. Mengurangkan tekanan darah tinggi. Green Tea rencat angiotensin II yang boleh meningkatkan tekanan darah.
  1. Mengurangkan aras gula darah. GreenTea Polyphenols dan polysaccharides dalam Green Tea dengan berkesan menurunkan aras gula dalam darah.
  1. Melawan Barah. Banyak kajian saintifik telah menunjukkan yang catechins Green Tea berkesan menghalang barah.
  1. Menguatkan system imun. Kerana ia mengandungi polyphenols dan flavenoids pada kepekatan yang tinggi.
  1. Menurunkan Aras Kolestrol. Antioksidan dalam Green Tea telah dibuktikan menurunkan Kolestrol.
  1. Galak Pembakaran Lemak

Green tea bukan sahaja galak kehilangan lemak tetapi khususnya kehilangan lemak di vescera iaitu lemak yang terkumpul di tisu yang menyelaputi kaviti obdomen dan usus (Viscera) dan organ dalaman. Tidak seperti lemak deposit di punggung dan paha (yang menghasilkan bentuk badan buah ‘pear’), lemak viscera (menghasilkan bentuk badan buah ‘epal’) dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolic dan diabetis jenis 2. Terdapat 3 komponen utama dalam Green tea yang menggalakkan kehilangan lemak iaitu catechins, caffeine dan theanine. Green Tea menggalak kehilangan lemak dengan cara merencat gastric dan pancreatic lipace.

Kesan Sampingan.


Sehingga hari ini, kesan samping yang dilaporkan berlaku ialah sukar tidur kerana terdapat caffeine dalam Green Tea. Namun begitu kandungan caffeine dalam Green Tea amat sedikit berbanding kopi.

Sumber: maaf dah lupa copy kat mana…

Blog Widget by LinkWithin

013-6293766