Info kesihatan

Khasiat buah-buahan

KIWI
Mengandungi sumber2 seperti kalium,magnesium,Vitamin E dan serat.Juga mengandungi Vitamin C sebanyak 2 kali ganda berbanding sebiji oren.

EPAL
Makan sebiji epal sehari menjauhkan kita dari berjumpa doktor.Walaupun sebiji epal mengandungi Vitamin C yang rendah,ia ada antioksidan dan flavonoids yang mampu menambahkan aktiviti untuk Vitamin C.Dengan itu menolong menurunkan risiko barah kolon,sakit jantung dan angin ahmar.

OREN
Ubat yang termanis!mengambil 2 atau 4 biji sehari dapat menjauhkan dari selesema,kolesterol yang lebih rendah,cegah dan larutkan batu buah pinggang dan juga memperkecilkan barah kolon.

TEMBIKAI

Menghilangkan dahaga.Terdiri daripada 92% air,juga mengandungi gluthathione yang menolong menggalakkan sistem imun kita.Ia juga adalah suatu sumber lycopene yg penting.Nutrien lain yg terdapat dalam tembikai ialah Vitamin C dan kalium.

STRAWBERI

Buah perlindungan.Strawberi mempunyai jumlah kuasa antioksidan yang paling tinggi di antara buah-buahan utama dan melindungi badan daripada penyakit barah.

JAMBU DAN BETIK

Anugerah teratas untuk Vitamin C.Jambu juga kaya dengan serat yang dapat mencegah sembelit.Betik kaya dengan karotin yang amat baik untuk mata.

Blog Widget by LinkWithin

013-6293766